
Corporate
Bredata: waarom en hoe in Breda?
Digitalisering en ‘smart city’: termen die je steeds vaker ziet en hoort. Wat betekenen ze precies, waarom is Breda er zo actief mee bezig en wat hebben inwoners, ondernemers, studenten en bezoekers eraan? Breda heeft hier met de stad een visie (Masterplan) op gemaakt, zodat initiatieven elkaar kunnen versterken. Om slimme combinaties te maken, kennis te delen en snel en efficiënt te werken aan het realiseren van Bredase ambities. Om zo samen de stad grenzelozer, gastvrijer en groener te maken.
Daar doen we het voor: bijdragen aan de kwaliteit van leven in Breda. Een stad met een top-of-the-bill digitale infrastructuur waar tegelijkertijd ruimte is voor rust en voor dynamische interactie en waar we samen werken en elkaar ontmoeten. In 2030 excelleert Breda als stad met optimale digitale mogelijkheden waar de menselijke maat voorop staat.
Om dat te bereiken hebben we vier belangrijke elementen nodig:
Hardware
Een hoogwaardige, razendsnelle digitale infrastructuur ‘hardware’ (Connectiviteit).
Software
Slimme digitale toepassingen en diensten ‘software’ (Innovatie).
Mindware
En de mensen zelf die ermee werken en er profijt van hebben. Zij moeten voorbereid zijn en keuzes kunnen maken om in balans on- en offline te genieten van het leven: ‘mindware’ (Balans).
Orgware
Gestroomlijnde organisatie en processen -onder meer voor ontsluiten en beveiligen van data- ‘orgware’ (Uitwisseling).
Play Video
Digitalisering - de 4 'wares'
In 2030 excelleert Breda als stad waar ook bij digitalisering de menselijke maat de doorslag geeft. Digitalisering draagt bij aan de kwaliteit van leven in Breda. Een stad met een top-of-the-bill digitale infrastructuur waar tegelijkertijd ruimte is voor rust, real live ontmoetingen en interactie. Deze strategie kan worden verdeeld langs vier complementaire lijnen (randvoorwaarden).
1. Hardware
2. Software
3. Mindware
4. Orgware
Hardware
Een hoogwaardige, razendsnelle digitale infrastructuur (hardware) is de meest basale en cruciale randvoorwaarde. Hierdoor ontstaat connectiviteit, oftewel de mogelijkheid voor verschillende computers en randapparatuur om programma`s en data gezamenlijk te gebruiken.
Software
Op een goede digitale infrastructuur kunnen digitale toepassingen en diensten draaien die de stad verbeteren: software. Dit biedt mogelijkheden tot innovatie, oftewel een oplossing om digitale technologieën in te zetten voor maatschappelijke opgaven zoals files, het tegengaan van parkeerproblemen en verbetering van luchtkwaliteit.
Innovatie richt zich als het aan Breda ligt op haar kernambities: Grenzeloos, Gastvrij en Groen. Voor Grenzeloos kan er worden gedacht aan innovatie op het gebied van mobiliteit, parkeren en toegankelijkheid. Voor Gastvrij: toerisme, binnenstad, historisch erfgoed, openbare ruimte (veiligheid). En voor Groen: digitale vernieuwingen op de terreinen duurzaamheid, leefomgeving en afval.
Mindware
Tegelijkertijd is het van belang dat de mensen die met deze ontwikkelingen te maken hebben, goed zijn voorbereid en begrijpen wat er op hen af komt en zelf kunnen beslissen hoe ze ermee omgaan: mindware. Dit begrip richt zich op digitale bewustwording, gedrag en vaardigheden rondom digitalisering. In Breda vinden we het ook belangrijk dat er de mogelijkheid is om bewust even niet digitaal bezig te zijn, om digitaal te onthaasten. Deze zaken moeten met elkaar in evenwicht zijn, oftewel: balans.
Orgware
Digitalisering raakt zowat alle aspecten van het moderne leven. Dat gebeurt niet afzonderlijk, maar gelijktijdig via allerlei diensten en producten die we digitaal afnemen: van bedrijven, overheden en maatschappelijke instellingen. Digitalisering is een onlosmakelijk onderdeel geworden van ons leven en werk en vraagt om een andere denkwijze en om een andere manier van organiseren. Uitwisseling, anders gezegd orgware, gaat over die andere manier van organiseren. Organisatie en processen moeten goed worden ingericht zodat kan worden bepaald wie wanneer toegang tot welke data krijgt.
Om digitalisering optimaal tot uiting te laten komen moet een aantal randvoorwaarden worden ingevuld. Deze randvoorwaarden liggen onder meer op het gebied van het organisatievermogen, dat wil zeggen: het samenspel met en het aansluiten bij en verbinden van partners. Plus het bij elkaar brengen van die mensen en organisaties die met elkaar een bijdrage kunnen leveren aan een maatschappelijke opgave, oftewel: uitwisseling van kennis en ervaring. Denk daarbij aan publiek-private samenwerkingen (co-creatie en out-of-the-box denken), regionale, nationale en inter-stedelijke samenwerkingen.
Meer over Smart City Breda
Hieronder vind je een selectie van de laatste projecten